THROWBACK THURSDAY: Heracliden-FB (21-05-’05)

27 juli 2017

Elke donderdag in deze zomervakantie een Throwback Thursday, mooie verslagen uit een roemrijk verleden van FIT Boys uit Beilen. Deze week een terugblik naar de nacompetitiewedstrijd van FIT Boys 1 uit tegen Heracliden 1 in het seizoen 2004/2005 voor promotie naar de 2e klasse. Helaas ging het, ondanks de winst uit, daarna in de thuiswedstrijd mis en zodoende promoveerde FIT Boys 1 niet.

IJzersterk begin FIT Boys 1 in nacompetitie tegen Heracliden (1 – 3)

Beilen – FIT Boys 1 en de FIT Boys-familie moest zaterdagmiddag via Stad (Groningen) en ommelanden (Bedum, Uithuizen) afreizen naar Uithuizermeeden om te voetballen tegen de Heracliden. De eerste wedstrijd van twee tegen deze tegenstander in het kader van de nacompetitie. Het werd een duidelijke 1 – 3 overwinning voor de Britstra-mannen en met name de eerste helft verzuimden de mannen van trainer/coach Jan Smid het af te maken. Bij rust was het dus nog maar 1 – 2 (doelpuntenmakers Aljon Stahlmecke en een Heracliden-verdediger), maar in de tweede helft werd de score uitgebouwd naar 1 – 3. (Jeroen Boelen).

Op een zonovergoten sportpark in Uithuizermeeden voetbalden Heracliden en FIT Boys onder ruime publieke belangstelling voor een plaatsje in de 2e klasse. De FIT Boys-jeugd, die op voetbalkamp waren geweest, hadden vlaggen en spandoeken gemaakt en waren er om het team aan te moedigen. Het was FIT Boys dat uitstekend begon en het initiatief stevig in handen nam. De Heracliden liet dit overigens ook toe en beperkte zich met name tot lange ballen en snelle counters via hun aalsnelle aanvallers. De eerste kans is voor FIT Boys, maar Ronald van Waardhuizen kan, na een aantal verdedigers zijn hielen te hebben laten zien, de keeper niet omspelen. Bij een snelle counter weet Mark Seubring een Heracliden-schot te blokken en kan keeper Erik Bos redding brengen. Na ongeveer 15 minuten spelen drukt FIT Boys Heracliden steeds verder terug en ontstaan er ook een aantal goede kansen en mogelijkheden. Bij drie kansen zijn de schoten niet van dien aard, dat de Heracliden-keeper handelend behoeft op te treden. In de 20e minuut zet heel FIT Boys druk op Heracliden en weet met een man meer situatie en 100% kans te creëren, maar de Heracliden-keeper weet redding te brengen. Uit de daaropvolgende counter schiet een Heracliden-aanvaller net over. Heracliden komt er meer uit en hun aanvallen gaan met name over de rechterkant, via de handige en snelle rechtsbuiten. Er ontstaat een fase waarin beide teams meer gelijkwaardig zijn en het spel op en neer golft zonder dat er echte kansen ontstaan.

Assist keeper Erik Bos
In de 37e minuut weet keeper Erik Bos met een verre uittrap linksbuiten Ronald van Waardhuizen te bereiken. Andermaal passeert hij zijn man en weet ook de laatste man te omspelen en vanaf de achterlijn voor te geven. Spits Aljon Stahlmecke is goed meegelopen en kan deze perfecte lage voorzet bij de tweede paal binnen tikken. 0 – 1 en dit is gezien het speelbeeld niet onterecht. Het wil deze middag niet echt lukken bij de Heracliden en dit uit zich in een actie van een van de aanvallers. Klaas Sanders zet deze speler met een schouderduw aan de kant en dit levert een ingooi voor FIT Boys op. De speler maakt een slaande beweging naar Klaas Sanders, maar wonderwel mag hij de wedstrijd voort zetten en krijgt slechts geel. Kort daarop krijgt Heracliden een 100% kans, één van de spitsen kan alleen op keeper Erik Bos af. Juist op het moment dat deze keeper Erik Bos al voorbij is en wil schieten is laatste man Sjoerd Schepel terug en blokt het schot. In de 42e minuut wordt rechtsbuiten Berry van der Giezen diepgestuurd, maar een verdediger weet de bal te onderscheppen en wil deze terugspelen op de keeper. De keeper is zijn doel uitgekomen, maar heeft zich niet laten horen. De bal rolt langs de keeper in het verlaten doel (0 – 2). Een ideale ruststand, maar daar denkt Heracliden anders over. Bij een aanval over links, wordt een voorzet door de FIT Boys-verdediging weggewerkt. De bal kan op de zestien opgevangen worden door een Heracliden-speler en deze rond beheerst af. Zo is de ruststand 1 – 2 en kan het de tweede helft nog spannend worden.

Heracliden dringt aan
De tweede helft komt Heracliden logischerwijs. Zij moeten wel om iets aan de 1 – 2 achterstand te doen. Bij alle kansen en mogelijkheden staat of het Heracliden-vizier niet op scherp of redt keeper Erik Bos bekwaam. Een tegenvaller is het uitvallen van aanvoerder en middenvelder Alfons Pot. Het is maar de vraag of hij aanstaande dinsdag 24 mei (19:30 uur), wanneer FIT Boys en Heracliden elkaar weer treffen mee kan spelen. Halverwege de tweede helft ontstaat er toch weer een fase dat FIT Boys het betere van het spel heeft. Aljon Stahlmecke is twee maal dicht bij een treffer. Eerst is een schot van hem te zacht en uit een door Dylyp Dijkema doorgekopte corner gaat zijn vliegende schot net over via de lat.

Het is uiteindelijk FIT Boys, die in deze sterke fase de marge weer op twee weet te brengen. Andermaal staat keeper Erik Bos aan de basis van de goal. Zijn uittrap komt bij Berry van der Giezen die goed doorspeelt op de diepgaande Ronald van Waardhuizen. Ronald wordt te ver naar links gedreven om een doelpoging te kunnen wagen, maar vanaf links levert hij wel een perfecte voorzet af bij de tweede paal. Daar kan rechtsbuiten Jeroen Boelen, ingevallen voor Alfons Pot, de bal zo binnen koppen en is het 1 – 3. Vervolgens ontstaan er nog enkele hachelijke momenten voor het FIT Boys-doel, omdat Heracliden natuurlijk alles of niets gaat spelen. Een doelpunt levert dit echter niet meer op en na het laatste fluitsignaal is het FIT Boys-kamp meer dan tevreden.

Aanstaande dinsdag 24 mei spelen beide teams wederom tegen elkaar om 19:00 uur. Mocht de stand dinsdagavond rond 20:45 uur gelijk zijn, dan volgen er direct penalty’s. In alle andere gevallen is de ploeg die over twee wedstrijden het meest heeft gescoord door naar de volgende ronde (tegenstander De Weide). Uit gescoorde doelpunten tellen niet dubbel. Het zal aanstaande dinsdag een duel op het scherpst van de snede worden, omdat beide ploegen er alles aan willen doen om de 2e klasse te bereiken.